Zdrowe żywienie się to nie tylko picie mineralnej wody oraz jedzenie sporej ilości warzyw a także owoców, to także nie jedzenie spożywczych słodyczy. Wielu spośród nas nie zdaje sobie sprawy, iż artykuły cukiernicze to źródło zaledwie pustych kalorii, które figurują w węglowodanach, mące pszennej jak również tłuszczu utwardzonym, w ten sposób słodkości nadsyłają zaledwie ustrojowi duże ilości mocy, aczkolwiek ich superata jest akumulowana w formie tkanki tłuszczowej.
Bardzo niekiedy hipermarketowe słodkości kryją w sobie elementy pożywne. Dlatego aktualnie winniśmy redukować węglowodany zwykłe, bowiem wyrządzają one wyłącznie do wzrostu otyłości, próchnicy siekaczy, a również nieprawidłowości szczebla glikozy we krwi, co w efekcie może prowadzić do cukrzycy. Dla naszego ekologicznego zdrowego życia starajmy się redukować konsumowanie hipermarketowych słodyczy bądź wybierajmy te, które zamiast węglowodanów prostych zawierają stewie.
Kolejnym szkodliwym komponentem dla naszego życia jest sól. W związku z powyższym, zalecenia światowej zjednoczenia zdrowia, czyli WHO omawiają, iż persona maksimum dziennie przypuszczalnie może spożyć chlorek sodu w nie większej ilości, jak kilka gram czyli tyle ile figuruje w
pojedynczej nie dużej czerpakiem od naparu. Pokazuje się jednakże, że obywatele Polski jedzą sól w ilości paru gram na dzień. Z tego zdarzenia wynika, iż sól jest w artykułach spożywczych, jako zwykły element, a ponadto sól jest dołączana do pożywienia w czasie przetwarzania. Na ten oraz różne przebiegi obróbki żywności nie posiadamy wpływu, aczkolwiek za to mamy wpływ na to, jak przyrządzamy jedzenia w w swym siedlisku. W powiązaniu z tym, ubiegajmy się jedzenie nie dosalać, aż do momentu gdy nie doprawimy całkowicie pożywienia różnymi przyprawami.
Wiemy już, że nadwyżka soli jest w artykułach przemysłowo przetworzonych, dlatego absolutnie unikaj jedzenia wędzonego, zakonserwowanego i wysoko przerobionego. Żeby żyć ekologicznie, prawdopodobnie możesz również wymienić podsmażanie, na pieczenie.